FERDA ERGÜNEŞ ile HAMİLE YOGASI ÜZERİNE SÖYLEŞİ

Hamile ve Anne-Bebek Yoga Eğitmeni FERDA ERGÜNEŞ’e Hamile Yogası hakkında merak ettiklerimizi sorduk.

Hamile yogası çalışması nedir? Diğer yoga çalışmalarından farkı nedir?

Anne adayına uygun yoga duruşlarından, rahatlatıcı ve doğuma hazırlayan nefes tekniklerinden , bebekle iletişim kurmanızı, onu daha iyi hissedebilmenizi sağlayan meditasyonlardan ve stresinizi atıp daha sakin kalabilmenize yardımcı olan gevşeme tekniklerinden oluşan bir sağlık çalışmasıdır.

Diğer yoga çalışmalarından farkı şudur; duruşlar anne adaylarına uygun olarak yaptırılır. Bu döneme ait ve gene bu döneme özel olarak modifiye edilmiş programlardır.

Anne adayına uygun program dediniz. Nasıl bir çalışma izliyorsunuz? Hamile yogasında neler yapılıyor?

Bu dönemde omurga ağrıları artabilir. Sırt, bel… gibi. Omurga rahatlatıcı duruşlarla bel, sırt, boyun rahatlatılır ve omurganın güçlenmesi sağlanır. Pelvis sağlıklı omurganın kilit taşıdır. Pelviği iyi hizalamak tüm omurgayı daha iyi bir pozisyona getirir. Yani özellikle omurga, pelvis, kuyruk sokumu, siyatik gibi ağrılara iyi gelecek duruşlara ağırlık verilir. Gene döneme uygun kas gruplarını güçlendirici çalışmalar yapılır. Normal doğuma yardımcı duruş ve kegel egzersizleri vardır. Anne adayı artık sadece kendi için değil bebeği için de nefes aldığı  için uzun derin nefeslere ağırlık verilir. Bence en önemlisi de sinir sistemini rahatlatan çalışmalardır. Son bölümde anne tam bir konfor alanıyla uygun bir şekilde uzanır ve gevşeyerek dinlenir bu da sinir sisteminin rahatlamasına yardımcı olur. Bence en güzel bölüm bu rahatlama anı. Ben dünyanın dört bir yanından hazırlanmış ninniler dinletiyorum bu bölümde.

Neden bu dönemde ağrılar olabiliyor?

Şöyle anlatayım. Bebek geliştiğinde göbek dışarı doğru büyür. Omurga merkezdeki bu denge değişikliğine karşı koymalıdır yoksa vücut öne doğru düşebilir. Vücut bunu bel omurgasındaki bel kemiği kavisini arttırarak telafi eder. Eğilen bel kemiğinin kavisi gebe kadının öne eğilme ve doğrulma şeklini değiştirir. Omurganın yeni şeklinden dolayı omurga yere eğildiğinde eskisi kadar esnek değildir. Gebeliğin getirdiği ağırlıktan dolayı belkemiğinin eğimi artar. Bu anormal stres omurgada ve çevresindeki dokularda ağrıya neden olabilir Rick Olderman buna genişleme problemi adını verir. Bel omurgasını büyük ölçüde genişlemesinden ve esneyememesinden bel ağrısı meydana gelebilir. Ayrıca karın bölgesindeki kasların omurgayı bu genişlemeye karşı dengeleyemeyecek kadar güçsüz olmasına, önü eğilen pelvisin stres yaratmasına neden olur. Bel ağrısı bundan da kaynaklanabilir. Genişleme problemlerinin yanı sıra omurga aynı zamanda eğilir; Rick Olderman bunu eğilme problemi olarak adlandırır.

Hamile yogası çalışmasına ne zaman başlanabilir? 

Anne adayının hayatında daha önce spor ya da egzersiz varsa doktorun da onayı ile hemen başlayabilir ya da 12. haftayı tamamladıktan sonra  başlayabilir. Ama güven ortamı için doktorundan onay almalıdır.

Hamile yogasına tıbbın bakış açısı nedir? 

Artık günümüzde birçok hastane bünyelerinde hamile yoga çalışmaları yapıyorlar. Hatta doktorlarımızdan hamile yoga eğitimi alıp hamile dersleri verenler var. Ben de özel bir hastanede hamile yoga dersleri vermiştim.

Dr.Clapp’ın da egzersiz yapan hamile kadınlarla ilgili çalışmaları vardır.

Dr.Clapp’ın araştırmasına göre formda olan bir annenin dünyaya getirdiği bebekler:

  • Daha sağlıklı plasentalara sahiptir ve doğumun yarattığı doğal strese karşı daha dirençlidir.
  • Doğum sancılarını daha iyi tolere edebilirler.
  • Kordon dolanmasını ve doğumda mekonyon riskini daha az yaşarlar
  • Egzersiz sırasında meydana gelen titreşim ve seslerden kaynaklanan uyarılar hızlanan fetal beyin gelişimine neden olabilir.

Dr.Clapp, gebelikleri süresinde düzenli egzersiz yapan kadınların bebeklerinin doğumu daha iyi tolere ettiklerini fark etti. İstatistiklere göre bu bebeklerin doğumunda daha az müdahale söz konusu. Dr.Clapp kısmen doğum ve egzersizde meydana gelen doğal fiziksel streslerin birbirine olan benzerliğinden kaynaklandığına inanır.

Peki neden hamile yogası?

Sayısız faydası var;

  • Omurgayı esnetir, güçlendirir.
  • Kasları bu dönemin ihtiyacına orantılı olarak güçlendirir.
  • Ağrı ve krampların giderilmesine yardımcı olur.
  • Hem anne hem de bebek için çok önemli olan nefesin gelişmesini sağlar.
  • Anne adayını doğuma hazırlar.
  • Zevkli ve huzur verici meditasyonlarla bebekle güzel iletişimler kurulur.
  • Rahatlama teknikleri ile kaygı ve endişelerle başa çıkmayı kolaylaştırır.

 Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Bu çok özel  dönem müthiş bir farkındalık, güven ve keyif veriyor anne adayına. Güzel dostluklarda kuruluyor stüdyoda. Bebeklerini artık yuvaya yazdıran bazı annelerimiz hala haberleşiyorlar.

Tabii bir de anne- bebek yoga çalışmalarımız var. O da çok keyifli bir çalışma. Anne bebeği doğduktan 40 gün sonra gelip anne-bebek yoga çalışmasına katılabilirler.

Yani özetle mutlu anneler mutlu bebekler diyebilirim.

KAYNAKÇA : Hamile yogası eğitmenliği sertifika programı Etkin İnsan