MEDİTASYON İLE KALPTE BULUŞMAK ÜZERE
MEDİTASYON NEDİR?
Meditasyonun tanımını yapabilmek için birçok kaynak taradım. En kolay ve anlaşılır bir şekilde aktarabilmek istedim sizlere anlamını. Ona bir tür bilim diyor bazı kaynaklar, ya da sanat, beceri. Kimi bakış açılarına göre bilim gibi zihnin uzantısı olmayan bir deneyim çünkü sadece kalbe ait. Bu sebeple daha çok sanata yakın bulanlar çoğunlukta. Ayrıca birçok öğretiye göre farklı inançlarla tanımlanıyor. Bugün halen plasebo etkisiyle rahatlama sağladığını düşünenler de var. Fakat yapılan araştırmalar oldukça ilgi çekici. Örneğin günde 30-40 dakika meditasyon yapan kişilerin beyinleri incelendiğinde, hiç meditasyon yapmayan kişilere göre beyinlerinin birçok alanında daha fazla gri maddeye sahip oldukları gözlenmiş. Gri maddenin fazla olması, odaklanabilme becerimizi gösteriyor. Ayrıca karar verme ve hafızanın işleyiş alanı olarak tanımlanan frontal lobun da meditasyon yapan kişilerde değişime uğradığı görülmüş. Stresin azalması ise Amigdala’daki gri maddenin azalması ile açıklanıyor. Amigdala, beynimizin “mücadele et ya da kaç” olan bölgesi olarak tanımlanıyor. Amigdala’daki bu değişim insanların stres yükü artsa da kolay ve dengede karar alabilmelerini sağlıyor.
MEDİTASYON İÇİN BEN NE DERDİM?
Kendi deneyimimden yola çıkarsam ancak sende olanı sana veren olma hali derdim. İçinde görmezden geldiğin o hazineyi, en yüksek potansiyelini görmeni sağlayan bir deneyim. Hayallerde yüzmek ya da uçma hali değil hatta bütünüyle gerçek. İçindeki sayısız tohumları filizlendiren, tüm kapılarını, pencerelerini açan, kalbinin sesi ile dans etmeni, kendi gerçeğine kavuşmanı sağlayan bir sanat.
MEDİTASYON DERSLERİNDE NELER DENEYİMLEYECEĞİZ?
Bu hafta başlıyoruz, hep birlikte bir keşif yolculuğuna çıkacağız meditasyon derslerimizde. Birçok farklı teknik deneyimleyeceğiz. Yanlış ya da doğrunun olmadığı sadece zihnimize tanıklık edeceğimiz bir yolculuk bu. Tek yolumuz kalpte ve sefkatte buluşmak…
Kaynak; https://www.youtube.com/watch?v=m8rRzTtP7Tc
Son yorumlar