Yoga ile Menepozun Hüzün Perdesini Yırtın
“YOGA İLE MENOPOZUN HÜZÜN PERDESİNİ YIRTIN”
“MENOPOZ KADINLIĞA VEDA ETMEK DEMEK DEĞİL”
28 yıllık yoga eğitmeni Merih Kenet, duygusal ve bedensel menopoz sancılarını yoga ile aşmayı başardı. Şimdi de menopoz ile baş etmeye çalışan kadınlara, bu süreçten en az hüzün ile ayrılmalarını sağlamak için yardımcı oluyor.
“Ben Merih Kenet, 28 yıllık yoga eğitmeniyim. Pre-menopoz ve menopoz hakkında söyleyeceklerim var. Pre-Menopoza girdiğimde 50’lerin başındaydım. İtiraf etmem gerekirse o dönem benim içim, yoğun duygu akışı içinde sorgulamalar, yargılamalar, elimden kayıp giden hayatın ardından hissettiğim hüzün, öfke ve seçimlerimi kabullenmeyi öğrenmekle geçti. Hormonal dengesizliklerden neye uğradığını şaşıran ruhum, hayatın bana sunduğu hediyeleri görmemi engelliyordu. Adet döngüm düzenini hepten yitirince gittiğim doktorun hormon testi istemesiyle her şey daha da sarpa sardı benim için. Östrojen seviyem sıfırdı! Yani artık kadınlık hormonum yoktu. Betona çakılmış gibiydim. Yok olan dişiliğimdi… Sonra her şeyim değişmeye başladı. İlk önce giysilerim. Gençliğimde bile giymediğim kadar simli, frapan, çılgın giyinmeye başladım. Etrafımdan hep güzel olduğumu duymak istiyordum. Şimdi nasıl mıyım? O günlere dönüp baktığımda gülüp geçiyorum sadece…”
MENOPOZ SANCILARINA YOGA DESTEĞİ
Menopoz sancılarını yoga ile aşmayı başaran yoga eğitmeni Merih Kenet, şimdi deneyimlerini menopozla baş etmeye çalışan kadınlarla paylaşıyor. Menopozun getirdiği ruhsal ve fiziksel değişimlerin yoga ile kontrol altında tutulabileceğini, sürecin çok daha barışçıl bir atmosferde geçirilebileceğini aktaran Merih Kenet, özellikle kilo kontrolünde yoganın çok önemli bir destekçi olduğunu vurguluyor.
MENOPOZ YOGASI İLE ESNEKLİĞİNİZİ KORUYABİLİRSİNİZ
Östrojen, bağ dokularını ve eklemleri elastik ve güçlü tutar. Cildimizin elastikiyeti, damarlarımız, mesane kaslarımızın sağlığı hep bu hormonun seviyesine bağlıdır. Menopozda düşüşe geçen östrojen ile bağ dokuların elastikiyeti de azalır. Merih Kenet yoganın tam bu noktada esnekliği korumak için çok kritik olduğunu ifade ediyor. Ayrıca östrojenin düşmesiyle beraber kemik yoğunluğunun azalması ve sinir sistemindeki yıpranmalar da yoga ile engellenebiliyor. Yoganın en mucizevi tarafının cildi nemlendirmesi olduğunu söyleyen Kenet, yorgunluk, uykusuzluk, endişe, depresyon, sıcak basması, ani his değişimleri, mide bulantısı ve unutkanlık gibi menopozun yanında getirdiği kötü arkadaşları da yoga ile kapı dışarı etmenin mümkün olduğunu aktarıyor. Menopoz yogasının en önemli amacının pre-menopoz süresince kalınlaşan rahim duvarını esnetmek ve daha fazla kalınlaşmasını engellemek olduğunu ifade eden Kenet, bel bölgesindeki hafif yağlanmanın ise kas ve kemikleri koruyacağı için sorun edilmemesi gerektiğini vurguluyor.
MENOPOZ KABUSUNUZ OLMASIN
Menopoz her kadın için zor bir dönem. Ama özellikle de sosyal bir yaşamı ve iyi bir iş hayatı olan, beğenilmeye alışık metropol kadını için neredeyse kabus haline gelmiş durumda. Gençlik ve güzellik lobisinin dayattığı ‘daima genç kal’ sloganları altında ezilen, her dem ideal görünmek zorunda olduğunu hisseden modern zaman kadınları için menopoz, altından kalkılamaz bir yük bile olabiliyor. Merih Kenet menopozla ilgili bilinçaltına yerleşen kültürel kodların kadınları gereğinden fazla yıprattığını aktarıyor. “Derslerimde o kadar çok kadın bedenine ve ruha dokundum ki, her birinde birbirine benzer durumlar gözlemledim” diyen Kenet, tecrübe ve izlenimlerini şu sözlerle açıklıyor:
GÖZYAŞLARI HAZIR ASKER BEKLİYOR
“Bir kere çok hassaslaşıyor ve her şeyi kişisel algılamaya başlıyorsunuz. Ağlamak için yer arıyorsunuz. Göz pınarındaki yaşlar söylenecek tek bir cümleyi bekliyor. Kalınlaşan vücudunuz, giydiğiniz şeylerin yakışmaması, ciltte, saçlarda, vajinada kuruluk, genel isteksizlik, haz duygusunun azalması, özel şefkat bekliyor olmak, birilerinin size hala güzelsin demesini beklemek, ter kokunuzun bile değişmesi, ruhunuzu allak bullak ediyor. Hep haz duymaya alışmışız. Bedeniniz ile ruhunuz ayrı tellerden çalıp söylüyor. Hayata dair hayal kırıklıkları öfkenizi tetikliyor, belki de pişmanlıklarınızla yüzleşiyorsunuz. Ben menopoza girdikten 3 yıl sonra meme kanseri tanısı kondu. Tedavi sürecinde yaşadığım yan etkilerden de yoga sayesinde kurtuldum. Menopozu hiç sıkıntı yaşamadan atlatan arkadaşlarım da var. Anlıyorum ki menopoza dair yaşadıklarımız biraz da çocukluktan itibaren edinilen özgüvenle alakalı. Aslında bu doğal süreç ne cinsel hayatınızdaki arzularınızı köreltiyor ne de güzelliğinizi… Lütfen olumsuz kodlarla bu süreci ızdırap haline getirmeyin. Yaşanmışlıklarınızın ve ilişkilerinizin keyfini sürün. Hayatınızın en güzel dönemini yaşayın. Belki de kendinizi dişi olarak hissedeceğiniz dönemler bu dönemlerdir. Kim bilir?”
MERİH KENET KİMDİR?
MK Yoga Merkezi’nin kurucusu Merih Kenet, yogaya yoganın Türkiye’deki öncülerinden Ayzın Dörtbudak ile başladı. 2006 yılında Dr. Mahan Rishi’nin seminerlerine katılarak şifa, nefes ve meditasyon teknikleri eğitimi aldı. Aynı yıl Sevinç Kerimova’dan Biyoenerji ve Reiki 1-2-3 derecelerini aldı. 2007’de merkezi Bangolare Hindistan’da bulunan Vivekananda Üniversitesi’nin temel yoga eğitmenlik kursunu NV Raguramji başkanlığında bitirdi. Raguramji’den meditasyon, pranamaya, bandalar, mudralar, mantralar ve çakralar alanında diploma aldı. 2007’de Emotional Freedom Technique (Duygusal Özgürlük Tekniği) konusuyla ilgilenmeye de başladı. Aynı yıl Yogi Amrit Desai’den Yoga Nidra’yı öğrendi. Gurmukh Kaur Khalsa’nın Kundalini Yoga ve Meditasyon seminerlerine katıldı. 2008’de Lorraine McConnon’dan kuvvet, direnç, denge ve esnekliğe önem veren Hatha Yoga’nın bir türü olan Iyengar Yoga’yı öğrendi. 2009’da Durga Devi’den Jivamukti Yoga öğrendi. 2010′ da Stacey Millner-Collins eşliğinde Anusara Workshop’una katıldı. Ardından Paramanand Instıtute Of Yoga and Research’de, Intensive Yoga Therapy eğitimini tamamladı. 2011’de Yin Yoga Anatomi ve Hocalık Eğitimi Sertifikası’nı aldı. 2016’da Vivekananda Yoga Üniversitesi Yüksek Lisans Yoga Terapi Eğitimi öğrencisi olarak yoluna devam etmektedir.
Son yorumlar